MĂSURI ÎN SCOPUL PREVENIRII APARIȚIEI TOXIINFECȚIILOR ALIMENTARE ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR PASCALE

 

 

În intervalul 22.03.2021 – 01.05.2021, Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomița, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu produse alimentare sigure  vor fi dispuse măsuri specifice, precum intensificarea controalelor dar și asigurarea permanenței la sediul instituției și la circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale din Slobozia, Fetești, Țăndărei și Urziceni, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Este afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

Acțiunile de control au ca obiectiv  verificarea  respectării legislației sanitare veterinare privind circulația animalelor dar și condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel, ouăle, precum și alte alimente de origine animală și non animală specifice acestor sărbători.

Având în vedere că în mod specific există un interes crescut în perioada imediat  următoare, pentru anumite categorii de produse de tipul cărnii de miel, ouălor, peștelui și produselor lactate proaspete, Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomița  face un apel către consumatori și îi roagă să achiziționeze produse alimentare doar din spații și unități supuse controlului sanitar veterinar, evitându-se astfel alimentele rezultate din activități clandestine,  pentru care nu se cunoaște proveniența, condițiile de păstrare și manipulare.

Cunoscut fiind faptul că în mod tradițional  cu ocazia sărbătorii de Bunavestire se consumă pește și produse din pește, ținând cont de gradul mare de perisabilitate dar și de particularitățile impuse de legislație pentru comercializarea acestor produse facem cunoscute câteva din obligațiile unitaților de comercializare dar și principalele caracteristici organoleptice:

– peștele proaspăt trebuie depozitat și expus la o temperatură apropiată de cea de topire a gheții;

– produsele congelate este necesar să fie menținute la o temperatură omogenă de -18°C, fiind tolerate scurte fluctuații înspre limita superioară de cel mult 3°C;

– dacă produsele comercializate au fost decongelate și expuse pe gheață, pe eticheta aplicată acestor produse trebuie să se indice în mod clar că ” produsele expuse au fost decongelate sau au fost obținute din produse decongelate ”

– în cazul produselor pescărești vii acestea trebuie să prezinte semne de viabilitate, fiind interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazin sau care se găsesc în stare de agonie;

– este interzisă comercializarea exemplarelor care prezintă scurgeri sangvinolente, rupturi ale abdomenului, plăgi necicatrizate pe suprafete mari;

– peștele proaspăt trebuie să prezinte :

  1. a) culoare vie, pigment irizat sau opalescent;
  2. b) mucus apos, transparent, ochii ieșiți din orbite, pupilă neagră strălucitoare;
  3. c) branhii de culoare deschisă, fără mucus;
  4. d) carnea fermă și elastică, cu suprafață netedă;

 

COMPARTIMENTUL COMUNICARE DIN CADRUL DSVSA IALOMIȚA