INFORMARE VACCINARE PĂSĂRI

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, anunță crescătorii și deținătorii de păsări domestice că, în această perioadă, desfășoară prin medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, organizați în condițiile legii, acțiunea de vaccinare antipseudopestoasă a galinaceelor (găini, curci, bibilici) existente în gospodăriile populației.

Acțiunea se desfășoară în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1156/2013, precum și ale Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 35/2016, cu modificările ulterioare, procedându-se la imunizarea în covor la întregul efectiv, cu vaccin inactivat adjuvantat, administrat parenteral.

 

Boala de Newcastle (pseudopesta aviară) este o boală infecțioasă virală a păsărilor, caracterizată prin tulburări digestive (gușă împăstată, fecale lichide, fetide, de culoare verzuie sau galben gri, uneori cu striuri de sânge), respiratorii (jetaj seromucos, dispnee cu respirație zgomotoasă, adeseori bucală), nervoase (convulsii generalizate, poziții anormale ale capului și gâtului).

În cazul apariției și evoluției bolii se înregistrează un impact major asupra profitabilității aviculturii prin perturbarea schimburilor comerciale în interiorul Uniunii Europene și a exporturilor în țări terțe.

Imunizarea păsărilor domestice este obligatorie și intră în responsabilitatea medicului veterinar de liberă practică împuternicit concesionar și a proprietarului de păsări, sub controlul și monitorizarea directă a D.S.V.S.A. județeană, prin structurile tehnice și de control de specialitate.

 

OBLIGAȚIILE PROPRIETARILOR DE ANIMALE

În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului României nr. 42/2004 (*actualizată*) Cap. I, art. 2 și Cap. V, art. 16, lit. g și h, proprietarii de animale au următoarele obligații:

  • aplicarea şi respectarea întocmai a prevederilor legislaţiei sanitar-veterinare, în vederea asigurării şi garantării sănătăţii animalelor, a sănătăţii publice, protecţiei animalelor, protecţiei mediului şi a siguranţei alimentelor;
  • să sprijine autorităţile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare de interes public.

În cazul apariţiei unui focar de pseudopestă aviară, în efectivele în care vaccinarea este obligatorie, proprietarii de păsări, în cazul în care aceștia nu au permis medicului veterinar de liberă practică să efectueze vaccinarea obligatorie a păsărilor, vor fi sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare.

Toate suspiciunile de boală vor fi anunțate imediat la D.S.V.S.A. Ialomița.

Costul produsului biologic și cel al manoperei de efectuare a acțiunii sunt suportate de proprietar.

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează crescătorii și deținătorii de păsări cu privire la importanța și obligativitatea efectuării acestei acțiuni.

COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE AL D.S.V.S.A. IALOMIȚA