INFORMARE OPERATORI ECONOMICI MATERIALE INFORMATIVE  PRIVIND  SIGURANȚA  ALIMENTELOR  ÎN  CONTEXTUL COVID-19

 

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți operatorii economici care desfășoară activități în domeniul alimentar că  pe  site-ul ANSVSA (www.ansvsa.ro) au  fost  publicate  2 materiale informative  privind  siguranța  alimentelor  în  contextul COVID-19,reprezentând  forma tradusă  și adaptată a Ghidului  provizoriu „COVID-19 și  siguranța alimentelor-Ghid  pentru industria alimentară” elaborate  de FAO și OMS  și  publicat în  data de 7 aprilie 2020 și  ghidul  ‘’COVID -19 și  siguranța  alimentelor- întrbări și  răspunsuri elaborate  de DG SANTE și publicat în 8 aprilie pe  site-ul Comisiei Europene.

Scopul  acestor  ghiduri este să ofere  măsuri  suplimentare  ce trebuie aplicate de către  operatorii din domeniul  alimentar în  contextual COVID-19, încât  să asigure continuitatea activității pe lanțul alimentar și  furnizarea de produse sigure către  consumatori.

În  cuprinsul  celor două  documente  se fac  mai  multe  precizări cu  privire  la riscul  de infecție  prin alimente și ambalaje, astfel:

-nu  există  dovezi despre viruși  care  cauzează boli  respiratorii și  care  să se  transmită  prin alimente sau ambalaje, coronavirusurile nu se pot  multiplica prin alimente, au nevoie de animal sau  gazdă umană pentru a se  multiplica;

-nu există evidențe care să  arate că  produsele alimentare prezintă un risc pentru sănătatea  umană în ce privește COVID-19;

– deși  există  cercetări  experimentale în  laborator care  arată  faptul  că  virusul  responsabil de COVID-19 persistă 24 ore  pe  carton, 72 ore pe plastic și oțel și până la 4 ore  pe  cupru, aceste  rezultate ar  trebui  interpretate  cu  prudență în  mediul real;

– nu  există  dovezi  că ambalajele contaminate  transmit infecția ;

– virusul  poate fi  transmis  în  timpul  unui  contact apropiat între  persoane prin  picături respiratorii( tuse sau  strănut) și  prin obiecte contaminate( picăturile  respiratorii cad  pe  obiecte sau  suprafețele  din  jurul  persoanei  infectate, existând  teoretic  posibilitatea infectării altei  persoane  care atinge suprafața  sau  obiectul  contaminat și  apoi atinge propria gură, nas sau ochi).

 

 

 

 

COMPARTIMENTUL COMUNICARE DIN CADRUL DSVSA IALOMIȚA