INFORMARE PRIVIND PREVENIREA APARIȚIEI DE TOXIINFECȚII ALIMENTARE GENERATE DE CONSUMUL DE PRODUSE LACTATE

 

 

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimnetelor Ialomița, desfășoară acțiuni de control  ce au drept scop verificarea condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carne de miel, ouăle destinate consumului uman, produselor lactate proaspete precum și alte alimente de origine animală.

Cunoscut fiind faptul că, în perioada imediat următoare se înregistrează un interes

crescut al consumatorilor pentru produsele lactate proaspete, medicii veterinari oficiali vor

verifica modul în care acestea sunt produse, depozitate, transportate şi comercializate.

Pentru prevenirea apariției toxiinfectiilor alimentare generate de consumul de produse lactate,  Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimnetelor Ialomița  vine în sprijinul micilor producători locali dar și al consumatorilor făcând următoarele precizări:

– comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către D.S.V.S.A. județeană de origine;

– laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui;

– micii producători care vând direct lapte crud şi produse din lapte către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri, trebuie să deţină fişă de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completate de către medicii veterinari de liberă practică din localitățile de origine;

– brânzeturile obținute în centrele de prelucrare a laptelui și care sunt destinate comercializării directe către consumatorul final, pot fi  expuse la vânzare, în spaţii special amenajate în pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, inox, etc.);

– brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc.);

– în cazul în care transportul şi păstrarea brânzeturilor în vederea vânzării se face în recipiente confecţionate tradiţional din lemn (putini), este necesar ca acestea să fie curate şi identificate corespunzător, pentru prevenirea contaminării şi asigurării trasabilităţii produselor;

– comercializarea directă către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri, a brânzeturilor obținute în centrele de prelucrare a laptelui se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare, de unică folosință (pungi de plastic alimentar, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curățate și igienizate corespunzător

În vederea asigurării trasabilității brânzeturilor comercializate către consumatorul

final, acestea trebuie să fie însoțite de informații scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare: la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, condițiile de păstrare;

În acest sens, se pot utiliza metode diferite de etichetare, cum ar fi:

– aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;

– utilizarea de pungi imprimate;

-afișarea , în momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada comercializării, a unor

informaţii înscrise pe tăbliţe şi/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului

prezentat;

 

 

COMPARTIMENTUL COMUNICARE DIN CADRUL DSVSA IALOMIȚA