ATENȚIONARE CU PRIVIRE LA IMPORTANȚA IMUNIZĂRII, ÎMPOTRIVA RABIEI, A CARNASIERELOR DOMESTICE

 Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița atenționează proprietarii de animale de pe raza județului cu privire la importanța imunizării, împotriva rabiei, a carnasierelor domestice deținute.

Datorită situației conflictuale, existente la granița României cu Ucraina, foarte multe animale sălbatice, au migrat pe teritoriul țării noastre. Este foarte probabil ca o parte dintre aceste animale să fi fost infectate cu virusul rabic.

Urmare a acestui fapt în județele din nord-estul României (Botoșani, Iași, Suceava) au fost înregistrate foarte multe focare de boală la carnasiere domestice (câini și pisici), dar și la animale de rentă (în special bovine).

 RABIA este o boală infecţioasă gravă, transmisă de la animale vertebrate la om, produsă de un virus care atacă sistemul nervos. Odată ce apar simptome ale bolii efectul este FATAL.

Animalele infectate pot manifesta simptome vizibile sau tulburări de comportament. Animalul care a muşcat o persoană şi care s-a comportat sau se comportă ciudat poate fi infectat cu virusul rabic.

Se transmite la om prin mușcătura sau zgârâietura unui animal infectat. Muşcăturile care afectează faţa, capul, gâtul sau mâinile sunt considerate cu risc crescut.

Vaccinarea antirabică a carnasierelor domestice (câini, pisici, dihori) se realizează în campanie, o dată pe an, în perioada octombrie-decembrie, dar nu mai târziu de un an de la ultima vaccinare, urmată de vaccinări de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate în timpul campaniei.

Ținând cont de cele menționate toți proprietarii de carnasiere domestice (câini, pisici, dihori), au obligativitatea prezentării la cabinetele veterinare organizate în cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare (concesionate), sau la orice cabinet veterinar înregistrat în Registrul Unic al Cabinetelor Veterinare, a animalelor deținute, în vederea verificării asigurării protecției imunologice și, atunci când situația o impune, a vaccinării antirabice anuale.

Pentru vaccinarea carnasierelor domestice, prezentate la cabinetele veterinare organizate în cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare (concesionate), fondurile necesare se asigură astfel:

  • gratuit pentru proprietari, din bugetul de stat: vaccinul și manopera de vaccinare pentru câini, precum și vaccinul pentru pisici;
  • contra cost de la proprietari: manopera de vaccinare a pisicilor; microcipul, manopera de microcipare și înregistrarea câinilor.

Toate suspiciunile de boală vor fi anunțate imediat la D.S.V.S.A. Ialomița.

           Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, apariția unor focare de rabie pe teritoriul județului este foarte greu de prevenit.

 

COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE DIN CADRUL D.S.V.S.A. IALOMIȚA