MĂSURI PREVENIRE APARIŢIE TOXIINFECȚII ALIMENTARE ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR PASCALE
În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale când, în mod tradițional, consumul de alimente de origine animală crește, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, a iniţiat următoarele măsuri:
– stabilirea unui program de lucru pentru perioada 08.03 – 07.04.2018, în baza căruia toți medicii veterinari din cadrul DSVSA, să efectueze controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul și în unitățile de alimentație publică.
– la nivelul DSVSA, în perioada 08.03 – 07.04.2017 va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare sunt afișate la sediul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din localitățile Slobozia, Urziceni, Țăndărei și Fetești cât și la sediul DSVSA Ialomița.
De asemenea, pentru a preveni riscurile la care se expune populaţia prin consumul cărnii de miel rezultate din tăieri clandestine, în spaţii neaprobate, dar şi a altor alimente de tipul ouălor, peştelui şi produselor din peşte, pentru care în mod specific există un interes crescut în perioada imediat următoare, DSVSA face un apel către consumatori şi îi roagă să achiziţioneze produse alimentare doar din spaţii şi unităţi supuse controlului sanitar veterinar şi face următoarele precizări cu privire la caracteristicile acestor produse:
- Carnea de miel sau de ied ce a fost obţinută în unităţi autorizate, sub supraveghere sanitară veterinară, trebuie să poarte marca de sănătate (ştampila de formă ovală) a unităţii, şi prezintă următoarele caracteristici organoleptice :
– suprafaţa cu peliculă uscată, de culoare roz-roşie, pe secţiune uşor umedă, la atingerea cu degetul existând senzaţia de rece fară a se lipi;
– consistenţa este fermă, elastică, depresiunile formate la apăsarea cu degetul revin repede şi complet;
– mirosul este plăcut, caracteristic speciei;
– grăsimea este alba, sfărâmicioasă;
- Ouăle aflate la comercializare trebuie să fie marcate cu indicativut ţării de origine, codul
producătorului şi data limită de consum.
La examinarea vizuală ouăle proaspete trebuie să prezinte următoarele caracteristici :
– coaja să aibe aspect rugos, cu porii vizibili;
– albuşul de culoare albă şi consistenţa gelatinoasă;
– gălbenuşul să fie de culoare galben deschis până la roşietic, sferic, aşezat central;
3. Peştele proaspăt poate fi expus în vederea comercializării astfel :
a) refrigerat în spaţii frigorifice la o temperatură cuprinsă între 0-4°C sau conservat cu gheaţa mărunţită;
b) congelat la – 18 °C;
c) caracteristicile organoleptice ale peştelui proaspăt sunt :
– rigiditatea musculară – prezentă, prins în mână ramâne rigid sau se îndoaie puţin;
– ochii- proeminenţi sau la nivelul orbitelor, cu corneea transparentă sau uşor mată;
– branhiile – roşii, fără miros, cu foarte puţine mucozităţi;
– pielea şi solzii – de culoare naturală, lucioasă sau puţin mată, pe suprafaţă mucus în cantitate redusă, transparent şi fără miros;
– anusul – retractat şi albicios;
– musculatura – tare, elastică, nu se formează amprenta la apăsare;
COMPARTIMENTUL COMUNICARE DIN CADRUL DSVSA IALOMIȚA