INFORMARE VERIFICARE UNITĂŢI DE ALIMENTAŢIE PUBLICĂ

 

 

                    Începând cu data de 25 mai 2020, consilierii D.S.V.S.A. Ialomița desfăşoară o acţiune tematică pentru verificarea unităţilor de alimentaţie publică în cadrul cărora se comercializează produse alimentare către consumatorul final, în perioada stării de alertă.

                   În timpul acestor controale se verifică modul de respectare a cerințelor generale igienico-sanitare, precum și  a celor ce țin de derularea activităților de productie și comercializare a produselor culinare  la nivelul teraselor sau cu servire la pachet (take away, room service, home delivery).

                   Până în prezent au fost verificate 66 de unități, o parte din aceste controale efectuându-se în cadrul unor acțiuni comune cu reprezentanți ai IPJ Ialomița.

                   În urma controalelor, au fost aplicate, de către consilierii DSVSA Ialomița, un număr de 12 sancțiuni contravenționale în cuantum de 48.000,00  lei. De asemenea, au fost reținute oficial și dirijate spre neutralizare 9,4 kg carne și produse din carne.

                   Principalele deficiențe constatate în urma controalelor efectuate au fost:

  • neconformităţi legate de etichetare produselor alimentare ;
  • întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificare a

produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru;

  • manipulare și depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare și a ambalajelor,
  • neconformităţi privind întreținerea și igiena echipamentului de protecție sanitară a

personalului muncitor și/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia;

  • neefectuarea sau efectuarea necorespunzătoare a operațiunilor de dezinsecție în condițiile

legislației specifice domeniului alimentar;

                 D.S.V.S.A. Ialomița solicită tuturor operatorilor economici ce desfășoară activități de alimentație publică   verificarea stării de întreținere a tuturor spațiilor, echipamentelor și ustensilelor necesare pentru desfășurarea activității, revizuirea planurilor de igienizare și dezinfecție, în sensul creșterii frecvenței acestor acțiuni și a realizării lor cu produse biocide adecvate, verificarea stocurilor de alimente, eliminarea celor care ar putea produce toxiinfecții alimentare și instruirea personalului lucrător privind regulile generale de igienă necesare obținerii de produse alimentare sigure, precum și cele suplimentare de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV 2.

                   Cerințele care vizează asigurarea protecției clienților/consumatorilor sunt cele legate de: triajul observațional al acestora, realizarea adecvată a dezinfectării meselor după plecarea clienților, a dezinfectării tuturor spațiilor/ suprafețelor unde au acces clienții, a ustensilor folosite în timpul servirii meselor, dotarea cu dispozitive necesare dezinfectării mâinilor clienților, informarea adecvată a clienților, precum și  asigurarea distantării fizice, astfel încât să se evite, pe cât posibil, interacțiunea fizică cu și între clienți.

               Dezideratul este acela de a garanta cetățenilor care doresc să consume produse alimentare la terase, că pot veni în locuri sigure și că nu se expun vreunui pericol privind sănătatea, inclusiv din prisma siguranței alimentelor.

 

 

COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE AL D.S.V.S.A. IALOMIȚA