Informare despre prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în urma consumului de peşte
În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada imediat următoare, când se înregistrează în mod tradițional o creștere a consumului de pește, datorită postului Sărbătorii de Crăciun, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor informează toți consumatorii cu privire la următoarele aspecte:
- peștele trebuie să fie achiziționat din unități supuse controlului sanitar veterinar;
- peștele proaspăt poate fi expus în vederea comercializării astfel :
- refrigerat în spații frigorifice la o temperatură cuprinsă între 0-4°C sau conservat cu gheață măruntiță;
- congelat la – 18 °C;
- caracteristicile organoleptice ale peștelui proaspăt sunt :
- rigiditatea musculară – prezentă, prins în mână rămâne rigid sau se îndoaie puțin;
- ochii- proeminenți sau la nivelul orbitelor, cu corneea transparentă sau ușor mată;
- branhiile – rosii, fara miros, cu foarte putine mucozitati;
- pielea și solzii – de culoare naturală, lucioasă sau puțin mată, pe suprafața mucus în cantitate redusă, transparent și fără miros;
- anusul – retractat și albicios;
- musculatura – tare, elastică, nu se formează amprentă la apăsare;
COMPARTIMENTUL COMUNICARE DIN CADRUL DSVSA IALOMIȚA