Informare privind prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în urma consumului de carne de porc

 

INFORMARE PRIVIND PREVENIREA APARIȚIE TOXIINFECȚIILOR ALIMENTARE CONSUM CARNE DE PORC

 

 

În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada imediat următoare, când se înregistrează în mod tradiţional o creştere a consumului de carne de porc, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor informează toţi consumatorii cu privire la următoarele aspecte:

a) carnea trebuie să fie achiziţionată din unităţi supuse controlului sanitar veterinar de tipul carmangerie, măcelărie, supermarket, magazin alimentar;

 

b) carnea proaspată de porc poate fi expusă în vederea comercializării astfel :

– refrigerată la o temperatură care să nu fie mai mare de  3°C în cazul organelor comestibile şi 7°C pentru alte tipuri de carne;

– congelată la – 18 °C;

 

c) caracteristicile organoleptice ale cărnii proaspete refrigerate de porc sunt :

– la suprafaţă peliculă uscată de culoare roz-roşie;

– pe secţiune usor umedă;

– carnea refrigerată la atingere cu degetul se percepe senzaţia de rece fără a se lipi;

– are o consistenţă fermă, elastică atât la suprafaţă cât şi în secţiune;

– depresiunile formate la apăsarea cu degetul revin repede şi complet;

– grăsimea are culoarea alb-roz, moale, senzaţie de unsuros la frecare;

– măduva umple în întregime canalul medular, culoarea variază în funcţie de vârsta animalului de la galben-cenuşiu şi are o consistenţă elastică;

 

d) carnea congelată trebuie să se prezinte astfel :

– bloc compact, acoperit uneori cu un strat subţire de cristale fine;

– la locul de atingere cu cuţitul cald sau cu degetul apare o pată de culoare roşie vie;

– are o consistenţă tare, la lovire cu un obiect tare determină un sunet  clar;

– nu prezinta miros.

 

  COMPARTIMENTUL COMUNICARE DIN CADRUL DSVSA IALOMIȚA