Informare despre prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în urma consumului de peşte

 

Informare despre prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în urma consumului de peşte

 

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada imediat următoare, când se înregistrează în mod tradițional o creștere a consumului de pește, datorită postului Sărbătorii de Crăciun, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor informează toți consumatorii cu privire la următoarele aspecte:

  • peștele trebuie să fie achiziționat din unități supuse controlului sanitar veterinar;
  • peștele proaspăt poate fi expus în vederea comercializării astfel :
    • refrigerat în spații frigorifice la o temperatură cuprinsă între 0-4°C sau conservat cu gheață măruntiță;
    • congelat la – 18 °C;
  • caracteristicile organoleptice ale peștelui proaspăt sunt :
  • rigiditatea musculară – prezentă, prins în mână rămâne rigid sau se îndoaie puțin;
  • ochii- proeminenți sau la nivelul orbitelor, cu corneea transparentă sau ușor mată;
  • branhiile – rosii, fara miros, cu foarte putine mucozitati;
  • pielea și solzii – de culoare naturală, lucioasă sau puțin mată, pe suprafața mucus în cantitate redusă, transparent și fără miros;
  • anusul – retractat și albicios;
  • musculatura –  tare, elastică, nu se formează amprentă la apăsare;

  

COMPARTIMENTUL COMUNICARE DIN CADRUL DSVSA IALOMIȚA