Implicaţiile reziduurilor de produse medicamentoase în producerea alimentelor

01.11.2017

IMPLICAȚIILE REZIDUURILOR DE PRODUSE MEDICAMENTOASE IN PRODUCEREA  ALIMENTELOR

 

Consecinţele prezenţei reziduurilor în organismul animal şi produse alimentare de origine animală constituie un subiect controversat şi de actualitate, în condiţiile diversităţii tot mai mari a categoriilor de substanţe medicamentoase utilizate în terapia animalelor.

           Reziduurile medicamentoase întâlnite în produsele alimentare de origine animală cuprind compuşi de bază, derivaţi şi impurităţi asociate produselor medicamentoase de uz veterinar, utilizate în scop terapeutic sau economic în timpul vieţii animalului.

           Riscurile asociate consumului produselor cu asemenea reziduuri sunt diferite în funcţie de structura chimică şi acţiunea medicamentelor implicate, fiind întâlnite reacţii alergice, efecte cancerigene şi teratogene, tulburări ale ecologiei microbiene digestive, etc. Amploarea fenomenelor induse de reziduurile prezente în produsele alimentare de origine animală, este reflectată de multitudinea entităţilor morbide manifestate la consumatori şi la descendenţii acestora.         

Controlul reziduurilor medicamentoase în produsele alimentare constituie o prioritate a serviciilor veterinare, în acest sens existand  reglementari stricte ce au rolul de a proteja sănătatea consumatorilor. Determinarea concentratiei reziduurilor medicamentoase din produse alimentare este o condiție obligatorie în asigurarea calitații si siguranței produselor alimentare.

In vederea monitorizarii anumitor substanțe  și a reziduurilor  acestora la animalele vii, produse de origine animală, furaje si apa, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară si pentru Siguranța Alimentelor   implementează  anual  un Plan Național de Control Reziduuri, ce urmărește detectarea tratamentelor ilegale, controlul încadrării în limitele maxime admise și supravegherea, descrierea cauzelor prezenței reziduurilor în produsele de origine animală.

In perioada  ianuarie-septembrie 2017,   Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița a recoltat și testat în cadrul acestui program 128 probe de  țesut muscular, țesut hepatic, țesut renal, ouă, ser, lapte și miere. Probele au fost recoltate de la porcine, bovine, găini , pui broiler și albine, pentru determinarea reziduurilor de stilbene, tireostatice, steroizi, betaagoniste, nitrofurani, nitroimidazoli, cloramfenicol, antibiotice, antihelmitice, sulfamide, coccidiostatice, piretroizi, pesticide organoclorurate,  pesticide organofosforice, metale grele, micotoxine.

Regulile de recoltare a probelor sunt stabilite prin ghidul de prelevare ce este întocmit în conformitate cu legislația națională și europeană, care stabileste că, prelevarea se face de către un medic veterinar oficial, în mod inopinat, fară anunțarea prealabilă a reprezentantului unitătii , la ore si zile din săptămână ce nu sunt stabilite anterior.

Analizarea probelor s-a făcut în laboratorul național de referință din cadrul Institutului de Igienă si Sănătate Publică Veterinară Bucuresti dar si în cadrul altor laboratoare desemnate de pe teritoriul național, toate buletinele de analiză eliberate având rezultate  corespunzătoare.

 

 

COMPARTIMENTUL COMUNICARE DIN CADRUL DSVSA IALOMIŢA