VERIFICAREA MODULUI DE RESPECTARE A CONDIȚIILOR SANITARE VETERINARE ȘI DE SIGURANȚA ALIMENTELOR

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți cetățenii județului că, în perioada 12.07 – 14.07.2019 (vineri, sâmbătă și duminică), a desfășurat, împreună cu reprezentanți ai I.P.J. Ialomița și I.J.J. Ialomița, mai multe controale având următoarele tematici:

 • verificarea modului de respectare a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la comerțul stradal cu alimente de origine animală provenite din producția internă;
 • monitorizarea traficului rutier, cu accent pe monitorizarea circulației animalelor și a produselor de origine animală, în scopul prevenirii reapariției pestei porcine africane pe teritoriul județului;
 • verificarea modului de comercializare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum și verificarea respectării interdicției de comercializare a animalelor vii la nivelul târgurilor de animale.

 

Verificările au vizat respectarea de către comercianți a regulilor de igienă alimentară, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare și respectarea tuturor măsurilor stabilite pentru combaterea și eradicarea pestei porcine africane pe teritoriul județului.

 

Au fost efectuate un număr total de 36 de controale, din care 31 controale referitoare la comerțul stradal, 4 acțiuni reprezentate de controale în trafic și 1 control în târg de animale.

În urma verificărilor efectuate au fost constatate următoarele deficiențe:

 • efectuarea de transporturi de animale (ovine) neidentificate;
 • efectuarea de transporturi de produse alimentare de origine animală cu mijloace auto neautorizate sanitar-veterinar;
 • manipularea și comercializarea produselor alimentare fără respectarea normelor sanitare veterinare privind igiena alimentară.

Urmare a celor constatate au fost aplicate un număr de 5 sancțiuni contravenționale, conform H.G. 984/2005, modificat, reprezentate de amenzi în valoare totală de 16700 lei.

 

D.S.V.S.A. Ialomița solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea tuturor normelor sanitare veterinare în ceea ce privește comercializarea alimentelor. Astfel toate alimentele de origine animală și nonanimală trebuie achiziționate doar din unități supuse controlului sanitar-veterinar (produsele fiind identificate prin marca de sănătate/marcă de înregistrare a producătorului), iar pe toată durata expunerii spre comercializare trebuie respectat lanțul de frig și asigurate condiții pentru protecția împotriva oricărei contaminări.

 

Având în vedere că la momentul actual pe teritoriul județului Ialomița toate focarele de pestă porcină africană au fost stinse, subliniem importanța respectării de către toți factorii implicați în prevenirea apariției bolii (Unități Locale de Sprijin, autorități publice, proprietari de animale, transportatori, responsabili fonduri de vânătoare) a tuturor măsurilor stabilite combaterea și eradicarea pestei porcine africane.

Ținând cont de faptul că principalii vectori de transmitere a bolii sunt reprezentați de mistreți, porcine afectate de boală și om (prin efectuarea de transporturi de porcine vii, carne și produse din carne de porc), reamintim principalele măsuri preventive:

 • toate animalele vor fi achiziționate din localități nesupuse restricțiilor de boală și doar după obținerea documentelor sanitare veterinare;
 • nu vor fi achiziționate animale din județele afectate de boală;
 • nu vor fi aduse produse din carne de porc sau carne de porc din zone unde boala evoluează;
 • se vor evita deplasările în mediu silvatic;
 • respectarea regulilor minime de biosecuritate la nivelul exploatațiilor cu porcine (schimbarea hainelor și a încălțămintei înainte de intrarea în adăpost, spălarea mâinilor, limitarea vizitării exploatației de alte persoane, mai ales de vizitatori care vin din județe afectate sau persoane care dețin porci în propriile exploatații).

 

Nerespectarea tuturor măsurilor menționate poate duce la consecințe grave, reprezentate de toxiinfecții alimentare, sau reapariția pestei porcine pe teritoriul județului.

 

 

 

COMPARTIMENTUL COMUNICARE DIN CADRUL DSVSA IALOMIȚA