INFORMARE ACȚIUNI DE CONTROL  

 

Având în vedere prevederile Notei de serviciu a A.N.S.V.S.A. nr. 27919/05.12.2019, care are drept scop prevenirea și combaterea practicilor frauduloase prin care telemeaua proaspătă de oaie/capră este substituită cu telemeaua obținută din lapte de vacă, în perioada 09. -16. 12. 2019, consilierii din cadrul DSVSA au efectuat activități de control la 8 operatori economici ce desfașoară activități de procesare lapte și produse lactate, depozitare alimente și vânzare cu amănuntul.

La unitățile verificate au fost constatate deficiențe privind respectarea normelor de igienă în spațiile în care se manipulează produsele alimentare și gestionarea produselor neconforme.

Ca urmare a celor menționate anterior a fost aplicată o sancțiune contravenționale în cuantum de 5.000 lei și s-a dispus reținerea oficială pentru o cantitate de 792 kg. specialitate în saramură în vederea dirijării către o unitate de neutralizare. De asemenea, a fost dispusă suspendarea temporară a activității pentru o unitate.

Analizând informațiile privind trasabilitatea produselor, caracteristicile organoleptice și prețul la care unele produse erau oferite spre comercializarea, s-a decis recoltarea unor probe în vederea efectuarii analizelor de laborator pentru stabilirea speciei de proveniență a laptelui pe baza profilului lipidic.

Buletinele de analiză emise de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București au oferit rezultate ce indică  faptul că, doi producători care comercializează produse obținute din amestec de lapte de vacă și lapte de oaie, ca fiind fabricate  exclusiv din lapte de oaie.

Ulterior obținerii acestor rezultate DSVSA Ialomița a procedat la notificarea ANSVSA dar și a DSVSA județene pe a căror zonă de competență se regăsesc cei doi producători, prin  AAC- Rețeaua de asistență administrativă pentru alimente, în vederea dispunerii măsurilor legale care se impun. Totodată au fost efectuate verificări în unitățile ce se regăseau pe lista de distribuție pentru loturile ce făceau obiectul buletinelor de analiză, ocazie cu care au mai fost identificate la raft 65 kg din cele două produse, pentru acestea dispunându-se reținerea oficială.

 

 

 

COMPARTIMENTUL COMUNICARE DIN CADRUL DSVSA IALOMIȚA