FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ, PE RAZA LOCALITĂȚII ANDRĂȘEȘTI

 

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți crescătorii de porcine că în data de 09.05.2019 a fost confirmat un alt focar de pestă porcină africană, pe raza localității Andrășești, într-o exploatației nonprofesională. Din ancheta epidemiologică preliminară se desprinde concluzia că sursa de boală o reprezintă carnea provenită de la porcinele sacrificate în perioada de evoluție a bolii din anul 2018, pe teritoriul acestei localități, carne păstrată de crescători până la data actuală.

Sursa de boală efectivă a reprezentat-o apa rezultată din spălarea acestui produs și probabil resturile alimentare rezultate în urma gătirii, care au fost date în hrana porcinelor, fiind demonstrat științific că virusul are o rezistență foarte mare la temperaturile de congelare.

Atragem atenția asupra faptului că dacă nu sunt respectate în totalitate și de către toți crescătorii, regulile de biosecuritate aplicabile pentru exploatațiile nonprofesionale, boala va continua să evolueze, generând pagube economice imense, atât județului nostru cât și la nivel național.

Pentru combaterea focarului de pestă porcină africană D.S.V.S.A. Ialomița a întocmit un Plan de Măsuri, aprobat, în data de 10.05.2019, prin ședință extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor Ialomița. Măsurile au fost stabilite atât pentru exploatația afectată cât și pentru exploatațiile cuprinse în zona de protecție (localitățile Andrășești și Orboești) și în zona de supraveghere  (localitățile Crunți, Gheorghe Doja, Perieți, Misleanu, Fundata, Ghimpați, Poiana, Buești, Bataluri, Albești, Marsilieni, Ciochina și Bordușelu).

Precizăm că în zona de supraveghere sunt cuprinse și exploatațiile comerciale de porcine de pe raza localității Căzănești.

Solicităm tuturor crescătorilor care au sacrificat porcine în perioada de evoluție a bolii și dețin carnea rezultată în gospodăriile proprii, să notifice medicul veterinar oficial responsabil de zona respectivă, în vederea denaturării acesteia în condiții de maximă biosecuritate.

Reducând cât mai mult sursele de răspândire a virusului și doar acționând împreună și responsabil vom putea să stăpânim această maladie care, la momentul actual, produce pagube imense la nivel mondial.

 

Ținând cont de modificările aduse procedurii de stingere a focarelor de pestă porcină africană, conform Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană, ediția III – 2019, în perioada 07.05 – 08.05.2019, au fost stinse un număr de 17 focare de pestă porcină africană, de pe raza localităților Fetești (6 focare), Stelnica (2 focare), Gheorghe Lazăr (3 focare), Scânteia (4 focare), Iazu (1 focar), Valea Ciorii (1 focar).

De asemenea analizând situația epidemiologică în ceea ce privește evoluția pestei porcine africane în exploatațiile nonprofesionale și în mediul silvatic, D.S.V.S.A. Ialomița a demarat procedura de introducere a porcilor santinelă în exploatațiile afectate de boală de pe raza localităților: Vlădeni (14 exploatații), Făcăeni (4 exploatații), Cegani (1 exploatație), Progresu (2 exploatații), Maltezi (2 exploatații), Bordușani (2 exploatații), Ograda (2 exploatații), Țăndărei (3 exploatații), Frățilești (3 exploatații), Sărățeni (2 exploatații).

Anterior introducerii în exploatațiile afectate porcinele santinele au fost testate serologic, în direcția pestei porcine africane, obținând rezultate negative.

Porcinele santinelă vor fi menținute timp de minim 45 de zile în aceste exploatații, după această perioadă urmând a fi retestate serologic, în direcția pestei porcine africane, iar în cazul obținerii rezultatelor favorabile vor fi ridicate restricțiile impuse în ceea ce privește repopularea cu porcine a celorlalte exploatații nonprofesionale din localitățile menționate anterior.

 

În perioada 06.05 – 10.05.2019 au fost ridicate în totalitate restricțiile impuse ca urmare a declarării a pestei porcine africane, pe raza localităților Săveni, Movila, Giurgeni, Gura Ialomiței și Luciu, ținând cont de faptul că porcinele santinelă introduse în exploatațiile afectate, de pe raza acestor localități, au obținut, după o perioadă de minim 45 de zile de staționare în aceste exploatații, rezultate negative la testarea serologică în direcția pestei porcine africane, conform buletinelor de analiză emise de L.S.V.S.A. Prahova.

 

 

 

COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE AL D.S.V.S.A. IALOMIȚA